Jouw rechten en plichten als verhuurder

Jouw rechten en plichten als verhuurder

Dit bericht delen

Een appartement of woning verhuren, kan best spannend zijn. Je kunt er een mooi centje mee bijverdienen, maar het is zeker interessant om op de hoogte te zijn van de wetgeving. Want, net zoals jouw huurder, heb je als verhuurder ook een heleboel rechten en plichten. Sommige verantwoordelijkheden moeten door de huurder worden opgenomen, terwijl andere aspecten van de woonst dan weer onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen. Dit zijn jouw rechten en plichten als verhuurder van vastgoed.

 

Jouw rechten als verhuurder

Het verhuren van een woning of pand brengt een heleboel voordelen en verantwoordelijkheden met zich mee. Als je op de hoogte bent van de wetgeving is het gelukkig makkelijk te overzien. Dit zijn je rechten als verhuurder.

 

Huurgeld innen

Een belangrijk recht als verhuurder is het innen van huurgeld. Iedere maand moet de huurder je het huurgeld betalen. Dat gebeurt in de meeste gevallen via een overschrijving of domiciliëring.

Het bedrag van het huurgeld staat in het huurcontract en kan verder niet zomaar gewijzigd worden. Ieder jaar kan er een indexering van de huurprijs plaatsvinden. Die indexering mag je doorvoeren, maar je bent niet verplicht om te indexeren.

 

Bescherming door het huurcontract

Een goed opgesteld huurcontract biedt de verhuurder behoorlijk wat bescherming. Het is namelijk zo dat de huurder het contract moet naleven.

Zo moet de huurder zorg dragen voor de woning. Wanneer de huurder schade veroorzaakt, is deze verplicht om dit te herstellen of om de herstelling te betalen.

Je kan eventueel de huurwaarborg gebruiken om schade te herstellen die een huurder niet zelf hersteld heeft.

 

Jouw plichten als verhuurder

Het verhuren van een woning brengt ook plichten en verantwoordelijkheden met zich mee.

 

Een woning in goede staat verhuren

Om huisjesmelkerij te voorkomen, bepaalt de overheid enkele belangrijke aspecten waar een huurwoning aan moet voldoen.

De woonst moet leefbaar zijn. Dat betekent dat de woning in een goede staat moet verkeren, voldoende geïsoleerd moet zijn en dat de basisvoorzieningen aanwezig moeten zijn. Zo moet iedere huurwoning over een keuken en een badkamer beschikken.

 

Onderhoudswerkzaamheden

Hoewel toegebrachte schade onder de verantwoordelijkheid van de huurder valt, ben je als verhuurder verplicht om de woonst in goede staat te houden. Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden en het herstellen van slijtage valt onder de verantwoordelijkheden van de verhuurder.

 

Energieprestatiecertificaat

Iedere huurwoning of appartement moet, voordat het verhuurd kan worden, over een EPC attest beschikken. Het energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Met dit attest krijgt de huurder een mooi beeld van de te verwachten kosten voor de verwarming van de woonst.

 

Oplossen van verborgen gebreken

Vertoont de woning tijdens de huurperiode verborgen gebreken? Dan moet jij die als verhuurder oplossen. Soms gaat het over een verouderde elektrische installatie of een ontoereikende sanitaire installatie. Ook de riolering blijkt wel eens verouderd.

Zo loop je als verhuurder het risico dat er, bij oudere huizen of appartementen, renovatiewerken moeten worden uitgevoerd tijdens de huurperiode.

 

Doe beroep op een ervaren vastgoedmakelaar

Een zorgeloze verhuur begint bij een goed opgesteld huurcontract. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een betrouwbare huurder vindt die jouw woonst als een ‘goede huisvader’ behandelt. Deze twee belangrijke aspecten van de verhuur van een woning kan je overlaten aan een ervaren vastgoedmakelaar, zoals Vastgoedkantoor De Rick.

We hebben meer dan 25 jaar ervaring in vastgoed. Die ervaring gebruiken we graag om je te helpen met het vinden van de perfecte huurder. Naast het opstellen van een waterdicht huurcontract zorgen we ook voor de screening van de kandidaten. Zo laat je met een gerust hart je woning in het beheer van jouw nieuwe huurder!

Gerelateerde nieuwsberichten

Scroll naar boven