Je bent van plan om een huis of appartement te huren maar weet niet goed wat je rechten en plichten als huurder zijn? Geen nood, wij geven je graag een kort overzicht van de voornaamste zaken.
Zo kan je met een gerust hart je handtekening zetten onder die huurovereenkomst en volop genieten van je nieuwe woonst.
Wat zijn je plichten als huurder?
Het wordt vaak nogal vaag samengevat als “de huurder moet gebruik maken van de woning als goede huisvader.”
Maar wat houdt dit nu juist in?
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat jij, als huurder, tijdig de overeengekomen huur betaalt. Deze maandelijkse kost ben je overeengekomen met de verhuurder en wordt meestal afgelost via een bankoverschrijving.
Ook het gewone onderhoud van de woning valt onder jouw verantwoordelijkheid. Uiteraard sta je in voor het netjes houden van de kamers en het eventuele tuin en terras.
Maar ook kleine herstellingen zijn voor jouw rekening. Denk hierbij aan zaken die door jouw toedoen of die van je gezin stuk gaan.
Enkele voorbeelden:
- Een kapotte raam dankzij een hevig potje voetbal spelen in de tuin.
- Een losgeraakte deurklink.
- Een verstopping van het toilet.
Als huurder is het ook jouw taak om ervoor te zorgen dat de verwarmingsinstallatie van je woonst op de correcte manier gebruikt en onderhouden wordt. Een controle van een verwarming op gas moet om de twee jaar plaatsvinden. Een controle van een verwarming op stookolie moet elk jaar gebeuren. Ook het reinigen van de schoorsteen valt onder jouw taken.
Bij het eindigen van een huurovereenkomst verwacht de verhuurder het pand in goede staat terug te krijgen. Hiervoor valt men terug op de plaatsbeschrijving die opgemaakt werd bij aanvang van het huurcontract. Eventuele schade aangebracht door de huurder(s) moet worden vergoed. Schade door slijtage is voor de verhuurder.
Wat zijn je rechten als huurder?
Bij aanvang van de huurovereenkomst is het jouw recht om de woonst in een goede staat te betrekken. Dit houdt in de eerste plaats in dat het pand veilig is.
Hiervoor voorziet de verhuurder de oplevering van de nodige controleattesten.
We denken o.a. aan het onderhoudsattest van de verwarmingsinstallatie, de schoorsteen en de boiler.
Ook krijg je als huurder het attest van de EPC-waarde van de woonst zodat je weet, voor aanvang van het huurcontract, of het pand al dan niet veel energiekosten met zich meebrengt.
Eventuele kosten aan het pand die nodig zijn voor je je intrek neemt zijn dan ook voor de verhuurder. Laat dit optekenen in de plaatsbeschrijving.
Bij de opstelling van het huurcontract heb je ook het recht op de opmaak van een plaatsbeschrijving. In een officieel document wordt de staat van de woonst beschreven, in de toestand waarin het pand zich op dat moment bevindt. Dit gebeurt door een specialist in bijzijn van de huurder en verhuurder. Zo kunnen beide partijen hun inbreng doen.
Natuurlijk heb je het recht op een schriftelijk huurcontract voor de overeenkomst. Hierin worden al de voorwaarden beschreven waaraan jij als huurder moet voldoen. Lees alles zeker grondig door voor je je handtekening zet.
Als niet onbelangrijk detail heb je als huurder het recht op de privacy. Loop dus gerust in je blootje door het huis. De verhuurder heeft geen recht op toegang tot je woonst zonder jouw toestemming.
Zelf op zoek naar een huurwoning of appartement?
Vergeet niet te genieten van deze nieuwe stap in je leven. Een woning of appartement huren brengt een hoop geregel met zich mee. Je doet er dus goed aan op de hoogte te zijn van de do’s en don’ts.
Maar bovenal is het een uitdaging, een nieuw begin. Als je rekening houdt met de bovenstaande tips lukt het je vast en zeker om zelfzeker deze weg in te slaan.
Blader alvast eens doorheen ons aanbod te huur. Je kunt bij ons ook steeds terecht met je vragen. We helpen je graag verder tijdens de zoektocht naar je droomwoning!